מהתפקיד ועד לתסמינים: כל מה שצריך לדעת על בלוטת התריס

ישנם איברים בגוף שכולנו מכירים ולא צריכים לדעת עליהם יותר מדי כאשר אנו סובלים מבעיות שונות. כך למשל, כולנו מכירים את הריאות ואת החשיבות של הבריאות שלהן ויודעים שכאשר אנו חווים שיעולים תכופים או קשיים בנשימה, יכול להיות שמדובר בבעיה. אנחנו יודעים שכאשר אנו חווים תסמינים כמו כאבי בטן, נפיחות על בסיס קבוע או שלשולים והקאות, יכול להיות שאנו סובלים מבעיה רפואית שמקורה בקיבה וכך הלאה. לעומת זאת, ישנם איברים שאנו פחות מכירים לעומק או מודעים לחשיבות של תקינותם ועל כן גם לא יודעים להצביע על בעיה כאשר היא מתרחשת, כמו בלוטת התריס. מתוך ידע רב שנצבר ונאגר במשך שנים על ידי רופאים, היום ברור יותר מתמיד שבלוטת התריס זה איבר שכל אחד צריך להיות מודע לקיומו ולתפקודים החשובים שלו, וכן עלינו להיות ערים לכל שינוי בגוף שעשוי להעיד כי מדובר על בעיה שמקורה בבלוטת התריס. לצורך כך ריכזנו עבורכם מידע חשוב שכדאי שכל אחד יכיר.

מהי בלוטת התריס?

בלוטת התריס היא זה בעצם איבר שייך למערכת האנדוקרינית של גוף האדם ובשמה השני היא נקראת גם בלוטת המגן. התפקיד של בלוטת התריס הוא להפריש שלל הורמונים בגוף האדם שאחראים בין היתר על התפקוד המטבולי של הגוף, על קצב הגדילה של הגוף ועל התקינות של מערכות רבות נוספות. עוד תפקיד קריטי הראוי לציון של בלוטת התריס הוא וויסות של רמות הסידן בדם, על ידי כך שהיא מונעת שחרור בלתי מבוקר של של מאגרי הסידן המצויים בעצמות. מידע נוסף תוכלו למצוא במאמר של פרופסור פליס אם אתם מעוניינים להכיר לעומק את האיבר החשוב הזה והתפקודים הרבים שלו, וכעת בואו נדבר על בעיות נפוצות בבלוטת התריס.

בעיות בבלוטת התריס

כמובן שמן הסתם ישנן שלל בעיות רפואיות ואי תפקודים שונים של בלוטת התריס ואין באפשרותנו לגעת בכל אחד מהמצבים הללו. עם זאת, חשוב לדבר על שני המצבים הנפוצים בהם ישנה בעיה עם הבלוטה:

יתר פעילות של בלוטת התריס

מדובר למעשה במצב בו תופרש כמות גדולה מדי הורמונים מבלוטת התריס. במרבית המקרים הללו מקובל להיעזר בתרופות שונות על מנת לטפל בבעיה. כמו כן, במקרים קיצונים בלבד יש רופאים שבוחרים להשתמש בטיפול ייחודי עם יוד רדיואקטיבי, אבל חשוב לדעת שמדובר בדרך כלל במוצא אחרון, שכן הטיפול הזה עלול להביא לתוצאה הפוכה של תת פעילות בלוטת התריס.

תת פעילות של בלוטת תריס

המצב ההפוך בו בלוטת התריס לא מפרישה כמות מספקת של הורמונים לה נדרש הגוף. הטיפול המקובל במצבים הללו הוא שימוש בתרופה מיוחדת המכילה את אותו ההורמון ולרוב מדובר בטיפול פשוט יחסית וללא תופעות לוואי שפותר את הבעיה.

מהתפקיד ועד לתסמינים: כל מה שצריך לדעת על בלוטת התריס

מתי יופיעו בעיות?

המצבים הנפוצים בהם יופיעו בעיות בבלוטת התריס הם מצבים של גידולים שפירים או ממאירים. כמו כן לפעמים הבעיות מתרחשות לאחר טיפול תרופתי כלשהו ולפעמים מדובר במצב מולד וגנטי. כאשר מדובר על גידולים ממאירים יינתן ראשית טיפול תרופתי ולאחר מכן תבחן האפשרות לניתוח להסרת הגידול.

תסמינים נפוצים של בעיות בבלוטת התריס הם עייפות, יובש בעור, עלייה במשקל ואי סבילות לקור במקרים של תת פעילות.

במקרים של פעילות יתר תסמינים אפשריים הם מתח ועצבנות, שינה בלתי סדירה, ירידה מהירה במשקל, אי סבילות לחום והזעת יתר חשק מיני נמוך ותחושת צמא מוגברת.

בכל מקרה שאתם חווים אחד או יותר מהתסמינים הללו מומלץ לגשת לבדיקה אצל הרופא. רק בריאות!

אולי תאהב גם

נגישות