מהם התסמינים של מחלת הצליאק?

דמיינו עולם שבו כל ביס מהפיצה או המאפה המפנק האהוב עליכם עלול לעורר תגובה חיסונית מטרידה בגופכם. זוהי המציאות היום-יומית עבור אנשים החיים עם מחלת צליאק, הפרעה אוטואימונית כרונית המשפיעה על מערכת העיכול. למחלת הצליאק יש השלכות עמוקות על הרווחה של החולה. במאמר זה ננסה לפענח את המורכבות של מצב זה שלעיתים קרובות אינו מובן כהלכה, נבחן את הסיבות, את התסמינים ואת אפשרויות הטיפול בו.

מהו גלוטן?

גלוטן הוא חלבון הפועל כחומר מקשר במוצרי מזון רבים, מעניק לבצק את גמישותו ומסייע לו לתפוח במהלך האפייה. בעוד גלוטן הוא חלבון לא מזיק עבור רוב האנשים, אנשים עם מחלת צליאק מגיבים אליו אחרת. אצל אנשים עם מצב זה, מערכת החיסון מזהה בטעות גלוטן כאיום ומפעילה תגובה חיסונית נגדו. תגובה חיסונית זו פוגעת ברירית המעי הדק, מה שמוביל לבעיות בריאותיות שונות.

הקשר הגנטי

למחלת הצליאק יש מרכיב גנטי חזק. היא נוטה לעבור בתורשה במשפחות, ולאנשים עם קרובי משפחה מדרגה ראשונה (הורה, אח, או ילד) שיש להם מחלת צליאק יש סיכון גבוה יותר לפתח את המצב בעצמם. גנים ספציפיים, במיוחד HLA-DQ2 ו-HLA-DQ8, קשורים לרגישות מוגברת למחלת צליאק. עם זאת, קיום גנים אלה אינו מבטיח שמישהו יפתח את המחלה.

התסמינים של מחלת צליאק

התסמינים של מחלת הצליאק יכולים להשתנות במידה רבה בין אנשים. אנשים מסוימים עשויים לחוות תסמינים חמורים, בעוד שאחרים עשויים להיות רק קלים או אפילו ללא תסמינים בכלל. סימנים ותסמינים נפוצים של מחלת הצליאק כוללים:

  • בעיות עיכול: אלה יכולות לכלול כאבי בטן, נפיחות, שלשולים, עצירות וגזים.
  • עייפות: אנשים עם מחלת צליאק מדווחים לעיתים קרובות על תחושת עייפות וחוסר אנרגיה, אשר ניתן לייחס לספיגה של חומרים מזינים.
  • בעיות עור: אנשים מסוימים עלולים לפתח פריחה בעור הנקראת דרמטיטיס הרפטיפורמיס, שהיא מגרדת מאוד ומורכבת מבליטות קטנות דמויות שלפוחית.
  • ירידה במשקל: ירידה לא מכוונת במשקל יכולה להתרחש עקב ספיגה לא מכוונת של חומרים מזינים הגורמים נזק למעי הדק.
  • אנמיה: מחלת הצליאק עלולה להוביל לאנמיה מחוסר ברזל, העלולה לגרום לעייפות, חולשה ועור חיוור.
  • כאבי פרקים: כאבי פרקים ונוקשות יכולים לקרות אצל אנשים מסוימים עם מחלת צליאק.
  • כיבים בפה: כיבים חוזרים בפה הם תסמין פחות שכיח אך אפשרי.

 

אבחון

אבחון מחלת הצליאק כרוך בשילוב של היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית, בדיקות דם וביופסיה מאשרת של המעי הדק. בדיקות דם, כגון נוגדנים נגד רקמות (anti-tTG) ונוגדנים אנטי אנדומיזיאלי (EMA), הם בדרך כלל הצעד הראשון בבדיקות סקר למחלת צליאק. אם בדיקות אלה מצביעות על נוכחות המחלה, ביופסיה של המעי הדק מבוצעת כדי להעריך את מידת הנזק לרירית המעי.

טיפול וניהול

הטיפול היעיל העיקרי והיחיד בצליאק הוא דיאטה קפדנית ללא גלוטן. על ידי הימנעות ממזונות המכילים גלוטן בתזונה שלהם, אנשים עם מחלת צליאק יכולים למנוע נזק נוסף למעי הדק ולהקל על התסמינים שלהם. גלוטן נמצא במגוון רחב של מוצרים, ולכן חיוני שחולי צליאק יהיו ערניים, יקראו תוויות וימנעו מזיהום צולב בהכנת מזון.

תזונה נטולת גלוטן פירושה הימנעות לא רק ממקורות ברורים של גלוטן כמו לחם ופסטה, אלא גם ממקורות נסתרים כמו רטבים ומזונות מעובדים שעשויים להכיל כמויות זעירות של גלוטן. למרבה המזל, יש חלופות רבות ללא גלוטן הזמינות עבור אנשים עם מחלת צליאק, כולל דגנים ללא גלוטן כמו אורז ותירס, כמו גם גרסאות ללא גלוטן של מזונות מוכרים.

סיבוכים

מחלת צליאק לא מטופלת עלולה להוביל לסיבוכים שונים, כולל:

  • תת תזונה: דלקת כרונית ופגיעה במעי הדק עלולה לגרום לחוסרים תזונתיים המובילים לתת תזונה.
  • אוסטאופורוזיס: ספיגת סידן וויטמין D עלולה להיפגע, מה שמגביר את הסיכון לחלות באוסטאופורוזיס, הלא היא בריחת סידן.
  • בעיות פוריות: מחלת צליאק יכולה להשפיע על בריאות מערכת הרבייה אצל גברים ונשים כאחד, מה שעלול להוביל לבעיות פוריות.
  • סיכון מוגבר למחלות אוטואימוניות אחרות: לאנשים עם צליאק יש סיכון גבוה יותר לפתח הפרעות אוטואימוניות אחרות, כגון סוכרת מסוג 1 והפרעות בבלוטת התריס.
  • סרטן: במקרים נדירים, מחלת צליאק שאינה מטופלת עלולה להוביל להתפתחות סרטן במערכת העיכול.

לסיכום

מחלת צליאק היא הפרעה אוטואימונית מורכבת המופעלת על ידי אכילה של מזונות המכילים גלוטן. אומנם היא יכולה לגרום למגוון רחב של תסמינים, אך זה חיוני שאנשים החושדים שהם חולים במחלת צליאק יעברו הערכה רפואית נאותה וידבקו בדיאטה קפדנית ללא גלוטן. אבחון וניהול מוקדם יכולים למנוע סיבוכים ולאפשר לחולי הצליאק לנהל חיים בריאים ומספקים. אם אתם חווים תסמינים המרמזים על מחלת צליאק, חיוני להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות להערכה והדרכה מתאימות.

 

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

אולי תאהב גם

נגישות