מדפסות תלת מימד למרפאות ובתי חולים: הקדמה כבר בדרך לעולם הרפואה

הדפסת תלת המימד, הזניקה קדימה את עולם המדפסות. יותר מכך – היא הביאה להישג ידם של רבים, אפשרות קלה וזולה (יחסית לעבר) של ייצור מחומרים שונים ולמגוון מטרות. אחד התחומים שבהם הדפסת התלת ממד תורמת באופן הבולט והמעניין ביותר, הוא עולם הרפואה. במה זה מתבטא? ומהן התועלות בכך, עבור מרפאות ובתי חולים?

מסריקה להדפסה

סריקת הגוף האנושי למטרות רפואיות שונות, היא גישה ידועה ברפואה. יש לה מגוון פתרונות טכנולוגיים דוגמת CT. סריקה כזו מספקת הצצה והמחשה ברורה ומדויקת, לחלקים שונים בתוך הגוף, אצל המטופל הספציפי. חסרון מרכזי בכך, הוא הצגת התוצאות באופן דו ממדי, אשר מסבכת את הבנתן. אך אם מוסיפים לכך מדפסת שיכולה להדפיס מידע זה בתלת ממד, מתקבל מודל מדויק מאוד של אותו חלק בגוף. כיום, תוכלו לבחור מדפסת תלת מימד מומלצת לשימוש ולרכוש אותה במחיר שווה לכל נפש. במצב הנוכחי, שבו אנשים פרטיים יכולים להרשות לעצמם מדפסת תלת ממד בסיסית, מוסדות רפואיים בוודאי יכולים לרכוש כמה מדפסות כאלה ולרכוש דגמים מתקדמים.

שתלים מותאמים אישית

בתחום רפואת השיניים, כבר נעשה שימוש רחב בהדפסת תלת ממד. זאת, עבור מגוון מטרות, בהן ייצור שתלים דנטאליים מותאמים למטופל או שיניים תותבות. ניתן לייצר כך גם שתלים מסוגים רבים נוספים, דוגמת מפרקים מלאכותיים. ידוע על שימוש ניסיוני בגישה זו להשתלת חוליה מלאכותית בעמוד שדרה.

מדפסות תלת מימד למרפאות ובתי חולים: הקדמה כבר בדרך לעולם הרפואה

עזרים חיצוניים

ניתן להדפיס באופן מותאם אישית גם מגוון עזרים רפואיים חיצוניים, דוגמת פרוטזות ומדרסים. כך זוכים להתאמה מדויקת יותר לכל מטופל, אשר עשויה לשפר את הנוחות ולצמצם נזקים, משימוש בעזרים שלא מותאמים טוב מספיק.

הכנה לניתוח

מנתח יכול להדפיס מודל של האיבר במצבו העדכני, בכדי לראות ולבחון אותו מקרוב, בתלת ממד. כך משפרים מוכנות מנתחים לניתוח. ישנם ניתוחים בהם מבצעים שחזור עצם (עצמות פנים למשל) לאחר תאונה. מצבים כאלה מתבטאים פעמים רבות בנזקים יוצאי דופן. ניתן להדפיס עבורם שתלים שמותאמים לפרטי הפרטים של הנזק למטופל הספציפי, עם דיוק עד לרמה גבוהה מאוד. כבר התבצעו מספר השתלות של איברים שהודפסו בתלת מימד והיוו פריצת דרך רפואית בתחום.

להדפיס במיוחד ובזול

מאחר שכל נזק כזה יוצא דופן בצורתו, אי אפשר לייצר לכך שתלים סטנדרטיים, מוכנים מראש. לכן, היכולת להדפיס במהירות על פי סריקות, עבור כל מקרה בפני עצמו, מסייעת מאוד. לא רק שהתהליך מואץ, אלא גם מתקבלת התאמה ברמה הגבוהה ביותר. כמו כן, אם מדובר על ייצור מודלים בלבד, חומרי הגלם אשר משמשים לכך זולים יחסית ולכן, משתלם יותר להדפיס כמויות גדולות או אובייקטים לשימוש חד פעמי. כמובן, הדפסת שתלים לשימוש בתוך הגוף, היא עניין שונה מבחינת חומרי הגלם למדפסת ומחירם.

שימושים נוספים

ישנם שימושים נוספים לכך ברפואה, דוגמת הדפסת עזרי לימוד לסטודנטים. כמו כן, שימושים חדשים להדפסת תלת ממד מופיעים בהתמדה, כולל למטרות רפואיות. למעשה, אחד היתרונות המעניינים של תחום זה, הוא ביכולת של בעלי המדפסות לחדש בעצמם, ביוזמתם. זאת, מאחר שהדרך מהרעיון שבראשם, דרך תוכנת השרטוט או התכנון, אל מדפסת תלת הממד, קצרה ביותר. מצבים יוצאי דופן והצורך לתת להם מענה יצירתי, נפוצים למדי בעולם הרפואה. כך שזה הולך טוב ביחד.

לסיכום

עדיין לא ניתן להדפיס כל דבר שהרופאים היו רוצים לראות מודפס. איברים נעים בעיקר (דוגמת לב או ריאות), עדיין לא מעשי להדפיס. גם הדפסת רקמות מסוגים מסוימים, איננה דבר של מה בכך. עם זאת, התחום מתפתח בהתמדה ואין ספק, כי ישנו עוד עתיד מזהיר בפני הדפסת תלת הממד, ברפואה ובכלל.

אולי תאהב גם

נגישות