מה ההבדל בין אנורקסיה לבולימיה – מדריך מיוחד

ההבדל בין אנורקסיה לבולימיה

אנורקסיה ובולימיה, הם שני מונחים רפואיים ידועים מאוד בהקשר הרגלי אכילה. מה ההבדל בין השניים?

הפרעות אכילה בולטות

אנורקסיה וגם בולימיה, מוגדרות שתיהן כהפרעות אכילה. מרבית מקרי הפרעות האכילה מתרחשים אצל נשים ובהקשר אנורקסיה ובולימיה, מדובר במיוחד בנשים צעירות. בשני המקרים, ההתנהגות יוצאת הדופן מקושרת לניסיון של האדם להקל על עצמו, אם כי באופן שלבסוף בפועל מזיק. בשני המקרים, גם רואים תופעות של "בולמוסי" אכילה ולאחריהם "התרוקנות" יזומה בדרכים שונות. מדובר ברקע נפשי לתופעה גופנית לכאורה. הדבר קשור לרוב עם דימוי הגוף של האדם וכרוך בעיסוק אובססיבי במראה החיצוני ובעיקר במשקל. לכן, אלה קודם כול נושאים לטיפול פסיכולוגי. עם זאת, יש להם גם השלכות גופניות משמעותיות מאוד, שאין להזניח. לעתים, חולי אנורקסיה נכנסים למצב של בולמוס אכילה זמני, לעתים הם הופכים לחולי בולמיה ויש גם מצבים הפוכים – חולי בולמיה אשר הופכים לחולי אנורקסיה. מעניין לציין, שהאופן בו מבדילים רשמית בין בולימיה לאנורקסיה, למטרות רפואיות, הוא דווקא מספרי מדויק. מדובר במשקל גוף החולה, ביחס למה שמוגדר כמשקל המינימאלי התקין. 85% ממשקל זה, מהווה את הקו, אשר מתחת לו מגדירים את המצב כאנורקסיה. מעבר להיבטים הדומים והקרובים, יש הבדלים לא מעטים בין אנורקסיה לבולימיה:

אנורקסיה

Anorexia nervosa הוא מצב שמתבטא במגוון מאמצים, להוריד במשקל באופן קיצוני. הדבר עשוי להתבטא מעשית בצמצום מרצון של כמויות האוכל ובפעילות גופנית רבה. לעתים, אנורקסיה מלווה גם בגרימה מכוונת של הקאות או שלשול לאחר האכילה. מדובר במצב מסוכן מסיבות רבות, כולל כמובן עקב איבוד המשקל הקיצוני. אנורקסיה כרוכה בהתפתחות מגוון תופעות לא רצויות, בהן היחלשות של המערכת החיסונית ואוסטאופורוזיס (דילול עצם). היא עלולה להוביל אפילו למוות, עקב הפגיעה בעמידות הגוף. כמו כן, בגלל הרקע הנפשי שלה, ישנה באנורקסיה גם סכנת התאבדות. במצב של הריון של אישה אנורקטית, תהיה כמובן גם סכנה גדולה לעובר. הטיפול באנורקסיה לרוב מרוכז בידי פסיכיאטר והוא עשוי להיות נפשי, תרופתי ותזונתי.

בולימיה

Bulimia nervosa היא תופעה יותר נפוצה מאנורקסיה. ההבדל הבולט בין השתיים, הוא שחולי הבולימיה לא מונעים מעצמם אוכל. בולימיה מתבטאת ב"התקפים" של אכילת כמויות אוכל גדולות בבת אחת. לרוב יש לאחר מכן ניסיונות לרוקן את הגוף מהאוכל (הקאות). הטיפול בבולימיה הוא בעיקר פסיכולוגי ותזונתי. מדובר פחות בטיפול תרופתי, אם כי יש גם תרופות שעשויות לסייע במידה מסוימת. בהיבט הגופני, גם לבולימיה יש מגוון תופעות לוואי, שאת השלכותיהן צריך לקחת בחשבון בפני עצמן, מבחינה רפואית גופנית. למשל, החולים משתמשים לעתים בחוקנים ובחומרים משלשלים ועשויות להיות לכך השפעות שליליות שונות.

לסיכום

כפי שראינו עד כאן, יש לא מעט דומה, אך גם לא מעט שונה בין השתיים – אנורקסיה ובולימיה.

אולי תאהב גם

נגישות