מה ההבדל בין בדיקות אנטיגן ל–PCR?

ההבדל בין בדיקות אנטיגן ל–PCR

מציאות הקורונה כפתה עלינו בשנים האחרונות בידודים והנחיות שונות ובמטרה להתמודד עם המגפה המתפשטת, והווריאנטים החדשים הצצים אחת לתקופה, ולזהות את החיוביים לנגיף, ניתן לבצע שתי בדיקות עיקריות לזיהוי הנגיף – בדיקת PCR או בדיקות אנטיגן מהירות. אך האם חשבתם פעם מה ההבדל בין סוגי הבדיקות הללו?

שגרת קורונה

המגיפה אשר התפרצה בסין הפכה את סדרי העולם ואת שגרת החיים הנורמטיבית של כל אחד ואחד מאיתנו, כאשר מושגים כמו מטוש, בידודים, מסיכות ותו ירוק, הפכו למושגים נפוצים במיוחד בלקסיקון שלנו. בניסיון לבלום את התפשטות המגיפה, על המוטציות והווריאנטים השונים שלה הצצים מידי תקופה, כל מדינה אימצה לעצמה דרכים ושיטות שונות, כאשר אחת הדרכים הנפוצות והיעילות להתמודדות עם המגיפה היא באמצעות בדיקות לזיהוי הנגיף, באופן המאפשר איתור של החולים ובידודם, על מנת שלא ידביקו ויפיצו את הנגיף – סוג אחד של בדיקות הוא בדיקות אנטיגן מהירות וסוג נוסף של בדיקות קורונה לזיהוי הנגיף הוא בדיקת, עליהם נרחיב עכשיו.

בדיקת אנטיגן מהירה

הבדיקות הללו פותחו בתקופה האחרונה, עם הניסיון להמשיך בשגרת החיים הנורמטיבית לצד המציאות של נגיף הקורונה. בדיקות הקורונה המהירות ניתנות לביצוע בשני אופנים – באופן מוסדי, על ידי דוגמים מקצועיים, או באופן ביתי, באמצעות ערכות בדיקה ביתיות, אותן ניתן לרכוש בחנויות השונות.

תוצאות הבדיקה המהירות, מתקבלות תוך פרק זמן של עד 30 דקות, בעיקר בשל העובדה כי אינן נשלחות למעבדות, באופן המאפשר לנבדק לקבל אינדיקציה מהירה האם נדבק בנגיף. יחד עם זאת, בדיקה זו נחשבת לפחות רגישה לזיהוי נגיפי הקורונה, לעומת בדיקת ה – PCR.

בדיקת PCR

סוג השני של בדיקות קורונה לזיהוי הנגיף הוא בדיקת PCR, בדיקה המבוצעת באמצעות דגימת חלל האף והפה באמצעות מטוש ושליחתו למעבדה מיוחדת, המתמחה באיתור וזיהוי נגיפים. הזמנים לקבלת תוצאות הבדיקה תלויים בעומסים הקיימים במעבדות הבדיקה ונעים לרוב בין מספר שעות ספורות ועד למספר ימים.

על פי הנחיות משרד הבריאות, ניתן לבצע כיום את בדיקת ה – PCR רק במידה והנבדק מעל גיל 30 (במקרים של קבוצת סיכון אף מתחת לגיל 30) ונחשף לחולה מאומת או שהופיעו אצלו תסמינים. את הבדיקה ניתן לבצע במרפאות השונות או במתחמי הבדיקות של פיקוד העורף.

מה ההבדל בין סוגי הבדיקות?

כאמור, אחד ההבדלים הבולטים והמשמעותיים ביותר בין הבדיקות הוא זמן קבלת תוצאות הבדיקה, אך מלבד עניין המהירות, ישנם עוד מספר הבדלים נוספים:

רמת הרגישות

בדיקת PCR נחשבת לבדיקה רגישה יותר לזיהוי נגיפי הקורונה ובהתאם לכך, רמת הדיוק של בדיקה זו נחשבת לגבוהה במיוחד. זאת בניגוד לבדיקת האנטיגן הביתית, הנחשבת לרגישה פחות לזיהוי הנגיפים ובהתאם לכך, רמת הדיוק שלה פוחתת.

היכן מבצעים את הבדיקה

בעוד שאחת האפשרויות לביצוע בדיקת האנטיגן היא באופן ביתי באמצעות אחת מערכות הבדיקה המוצעות בחנויות השונות, את בדיקת ה – PCR תצטרכו לבצע במרפאות או במתחמי הבדיקות של פיקוד העורף.

מתי נדרש לבצע את הבדיקה?

על פי הנחיות משרד הבריאות, המתעדכנות מעת לעת, את בדיקת ה – PCR יידרשו לבצע בני 60 ומעלה ו/או אנשים בקבוצת סיכון, מחוסנים או מחלימים, אשר נחשפו לחולה מאומת. שאר האוכלוסייה  יוכלו להסתפק במקרים אלו בבדיקת האנטיגן הביתית.

לסיכום

מציאות הקורונה השפיעה רבות על שגרת חיינו, כאשר החזרה ההדרגתית לשגרה מתאפשרת בעיקר הודות לבדיקות השונות, בדיקות PCR ואנטיגן ביתיות, המאפשרות את זיהויים של החיוביים לנגיף. כמו כן, ראינו כי מלבד עניין זמן קבלת תוצאות הבדיקה, הבדיקות נבדלות זו מזו גם ברמת הרגישות, היכן מבצעים את הבדיקה ובתנאים הנדרשים לביצוע הבדיקה.

אולי תאהב גם

נגישות