סל שירותי הבריאות ("סל הבריאות") מתייחס לשירותים, ציוד ותרופות, אשר המדינה מסייעת במימונם עבור האזרחים. זאת, על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי. בהתייחס לתרופות, ישנו הכינוי הנפוץ "סל התרופות". אילו תרופות נכללו ברשימה זו בשנת 2020?
אונקולוגיה
תחום האונקולוגיה בלט מאוד בסל התרופות של 2020. הדבר לא מפתיע, מאחר שמדובר בתחום רחב, שבו גם נעשה שימוש רב מאוד בתרופות. כמו כן, מדובר פעמים רבות בתרופות יקרות מאוד. כך שיש כאן צורך גדול בסיוע ממשלתי במימון. התרופות השונות למחלת הסרטן לסוגיה, כללו את ליפרנזה לסרטן שחלה ותרופות שונות לסרטן כליה ולסרטן ריאה.
בריאות הנפש
תחום בריאות הנפש הפתיע מעט הפעם, מאחר שלרוב לא נכנסות תרופות חדשות לסל בנושא זה. הפעם התווספה התרופה Spravato לדיכאון עמיד. מדובר בחולים, אשר לא הגיבו טוב לטיפולים אחרים (שניים לפחות). התרופה שבה מדובר, מביאה להקלה כבר בתוך 4 שעות מלקיחתה. חשוב לציין, שזה הוא תחום אשר מוזנח יחסית בהקשר סל הבריאות, במשך שנים.
תחומים נוספים
תחומים נוספים שבהם בלטו תרופות חדשות בסל, כללו שבץ ומחלות לב, גסטרו, כבד וסוכרת סוג 2. בסוכרת מדובר על שש תרופות חדשות. בתחום הטרשת נוספה תרופה רביעית ביחס לתרופות שאושרו בעבר: Mayzent (מייזנט). לפסוריאזיס אושרו שתי תרופות חדשות: Tremfya (טרמפיה) ו- Cimzia(סימזיה). בתחום האוסטאופורוזיס נוספה התרופה Evenity (אבניטי). עבור חולי אסתמה קשה אושרה להיכלל בסל התרופות התרופה הביולוגית Dupixent (דופיקסנט).
מחלות נדירות
עוד קיבלו ביטוי מה שמוגדר כ"מחלות נדירות", שבהן מספר החולים קטן במיוחד. מחלות אלה, מגדילות את אתגר ההחלטה לגבי שילוב בסל התרופות. התקציב תמיד מוגבל. במי מהן להשקיע ובמי לא? בסל של שנת 2020 נכללו בקטגוריה זו בין השאר תרופות עבור מחלת ניוון השרירים, ציסטנוזיס, תסמונת קושינג ואנגיואדמה תורשתית.
מה לא נכלל
כמובן, לא ניתן לכלול בסל התרופות את כול סוגי התרופות שנצרכות כיום, מאחר שמדובר בהיקף אדיר של אפשרויות. יש בעלי אינטרסים שונים, אשר לוחצים לכלול תרופות כאלה ואחרות ובהכרח, האינטרסים מתנגשים בצורות שונות. גם במקרה זה, היו כמה וכמה תרופות וטיפולים שהוצעו להיכלל אבל לבסוף לא אושרו. לדוגמה: קנאביס לפרכוסים, טצנטריק לסרטן ריאה ותרופות שונות בתחום הגניקולוגיה. ככלל, נראה שהתרופות שלא נכללו, נוטות פעמים רבות להיות (באופן מובן), תרופות בתחומים פחות קריטיים. למשל – תרופה לאלרגיה לקרדית, תרופה למיגרנה או תרופה לשלפוחית רגיזה.
לסיכום
קביעת רשימת התרופות אשר מאושרות בכל שנה בסל שירותי הבריאות, מהווה תהליך מורכב מאוד ורצוף ויכוחים ותהפוכות. מעבר להשלכות הבריאותיות המובנות של מה מאושר ומה לא, יש לכך גם השלכות כלכליות, מסחריות, רגולטוריות, פוליטיות ועוד. לכן, למי שזקוקים לתרופות ספציפיות שקשורות לכך, כדאי לחכות תמיד עד האישור הסופי של הרשימה.