טריכוטילומניה: על התופעה שגורמת לאנשים לתלוש את שערם

בשנים האחרונות המודעות לגבי התופעה של טריכוטילומניה עלתה באופן משמעותי, לא מעט פרסומים רבים בתקשורת אודות ההפרעה הנפשית המאופיינת בדחף בלתי נשלט לתלוש שיערות מאזור הקרקפת, גבות וריסים. מדובר בהפרעה אשר השכיחות שלה באוכלוסייה הכללית עומדת ע"פ הערכות על בין 1%-2% מכלל האוכלוסייה, כאשר הסיכוי של נשים ללקות בהפרעה הוא גבוה יותר מאשר גברים. תופעה זו הינה תופעה שמשפיעה באופן משמעותי על איכות החיים, בשל היותה הפרעה בלתי נשלטת שהולכת ומחריפה ככל שהיא איננה מטופלת, בוודאי בעבור בני נוער כמו גם מבוגרים שעברו אירוע טראומתי ובהתאם לכך מפגינים תסמינים של מצוקה, כמו תלישת שיער מסיבית. בסקירה הזו נציג את כל המידע אודות התופעה שגורמת לאנשים לתלוש את שערם – ללא שליטה.

מהם הגורמים לתופעה וכיצד היא משפיעה על איכות החיים?

ע"פ מחקרים שנערכו בתחום, הגורמים לתופעה כוללים בין היתר היסטוריה משפחתית, נטייה לחרדה ודיכאון כמו גם הפרעת דחק פוסט טראומתית. מריטת שיער מתרחשת עוד בגיל הינקות ומפסיקה, אולם באזור גיל ההתבגרות ילדים עלולים לפתח דפוסי התנהגות של מריטת שיער באזורים שונים בגוף, ללא יכולת להפסיק. לרוב, ההפרעה הזו מחריפה עם הזמן ועל כן תלישת שיער היא תופעה בעלת מרכיב נפשי שיכולה להתפרץ בתוך מספר חודשים עד לשנים רבות של חוסר שליטה. חשוב להבין כי לעיתים אין מדובר רק בתלישה של השיער אלא במצב שבו התלישה מלווה באכילת השיער וכן פגיעה עצמית נוספת. מאחר ומדובר בהפרעה גלויה לעין, רבים מאלו אשר סובלים ממנה נוטים להסתגר ולהתבודד בעקבות אובדן שיער מסיבי שמשפיע על הדימוי והביטחון העצמי. מדובר בהפרעה שיוצרת דיסוננס רגשי משמעותי – רבים מאלו שסובלים ממנה מדווחים על תחושה של הקלה ומרגוע כמו גם תחושה של קבלת שליטה, אולם לאור ההשלכות הפיזיות ישנו פער רגשי עצום שאותו קשה מאוד להכיל. בעקבות כך הסיכוי לדיכאון וחרדה עולים באופן משמעותי.

טריכוטילומניה: על התופעה שגורמת לאנשים לתלוש את שערם

טיפול בטריכוטילומניה

אם עד לפני מספר שנים היכולת לטפל בתופעה הייתה מוגבלת למדי, כיום ישנם שורה של טיפולים שיכולים מאוד לסייע לטובת התמודדות. צריך להבין כי אין מדובר בתופעה שאותה ניתן להעלים באמצעות תרופת אלא רק במסגרת של טיפול אישי המתבצע הן ע"י פסיכולוג או ע"י פסיכיאטר. אולם, השלב הראשון בדרך הוא לבחון את ההפרעה וזאת על בסיס מספר קריטריונים: תלישה המתבצעת על רקע של מתח, חרדה ודיכאון באופן קבוע, תחושת הקלה/שמחה כאשר תולשים את השיער, פגיעה בתפקוד בעבודה ובחיים האישיים וכן התלישה אינה מתבצעת בעקבות מצב רפואי. טיפול קוגניטיבי התנהגותי נמצא כטיפול יעיל ביותר לטובת טיפול בתופעה מאחר והוא מתמקד בשינוי דפוסי החשיבה וההתנהגות כמו גם זיהוי של הגורמים לתלישת השיער. מדובר בטיפול פרטני המתבצע ע"י מטפל מוסמך המתמחה בטיפול בהפרעות מסוג זה. נוסף לכך, טיפול קבוצתי יכול להוות נקודת תמיכה והזדהות עם הסיטואציה, מתוך מטרה ליצור מקור תמיכה מרכזי ומשמעותי לטובת יצירת תהליך החלמה. זאת ועוד, במידה והאבחון לגבי ההפרעה מתרחש על רקע של דיכאון או חרדה, ניתן לשקול טיפול תרופתי המתבצע תחת פיקוח מצד פסיכיאטר.

לסיכום, טריכוטילומניה היא תופעה פסיכיאטרית שעלולה להוביל למצוקה רגשית כמו גם פגיעה תפקודית משמעותית במידה והיא איננה מטופלת. הסרת הבושה וכן פנייה לעזרה לאנשי מקצוע היא חיונית לטובת התמודדות עם ההשלכות האסתטיות אבל גם הנפשיות, אשר פוגעות ביכולת להתקדם ולנהל אורח חיים נורמטיבי שבמסגרתו מקבלים שליטה על הדחף לתלוש את השיער מהגוף.

אולי תאהב גם

נגישות