האם דיקור סיני באמת יעיל או שמדובר רק בשיטה עם אפקט פסיכולוגי, לא מדעית, לא בדוקה, לא מוכחת ושאר טיעונים מבטלים? בשורה התחתונה: האם זה עובד או לא עובד?
צ'י – יש דבר כזה?
מה הקשר בין דקירה במקום מסוים בגוף, לריפוי מחלה במקום אחר בו? הרפואה המערבית מודרנית מכירה ומתארת כמה מערכות שמתפרשות על פני כול הגוף: שלד, דם, לימפה, עצבים. אבל מערכת הצ'י לא מוכרת בסוג רפואה זה. כתוצאה מכך, יש שנוטים פשוט לקבוע בנחרצות שהיא לא קיימת. מה שהוד מעלתם לא מכירים – פשוט לכאורה לא קיים. חשוב לזכור, שהיסטוריית המדע רצופה באינספור תגליות, אשר שינו משמעותית תיאוריות קודמות. ובעיקר – בגילויים חדשים, של דברים שלא היו מוכרים קודם לכן, אשר חלקם אפילו פתחו תחומי מדע חדשים. כול עולם המיקרוביולוגיה למשל. חלקיקים אטומיים ותת אטומיים. ועוד. לגבי הצ'י – הוא מתואר בדרכים שונות ברפואה הסינית אבל מתייחסים אליו בפועל כאל שדה מגנטי. הרפואה המערבית יודעת שבמערכת העצבים זורם חשמל. הפיזיקה המערבית יודעת שהיכן שיש זרם חשמלי במוליך, נוצר סביבו אוטומטית שדה מגנטי. המסקנה?.. די קרוב לצ'י. כך שלבטל מונח זה סתם כך, לא מדעי ולא רציני.
אפקט הפלצבו
יש ספקנים אשר טוענים, כי האמונה בכך שטיפול מסוים יעיל, היא בעלת השפעה חיובית וזה המקור להצלחות הטיפולים מסוג הדיקור. ראשית, טענה זו היא בפני עצמה טענה מיסטית במיוחד, אז איך ניתן להציג אותה כטענה מדעית? הרופא הסיני לא מדבר על אמונה. הוא נוקט בטכניקות קונקרטיות כמו תזונה, צמחי מרפא או דיקור. יותר מכך – אם טענת אפקט הפלצבו נכונה לגבי דיקור, אז היא אמורה להיות נכונה כפליים לגבי רפואה מערבית מודרנית. מאחר שכאשר מגיעים לרופא מערבי יש לנו גם טיפול אפקטיבי (לכאורה) וגם אמונה באפקטיביות הטיפול (בעיני הרוב השמרני לפחות). איך זה שחלק ניכר ממי שמגיע לרפואה סינית וממשיך איתה, הם בדיוק אלה שמיצו אינספור טיפולים "קונבנציונאליים"? אז תחליטו – אמונה ו"פלצבו" עוזר או לא עוזר? אם עוזר, אז למה במערב לא מלמדים לטפל באמצעות אמונה ועושים זאת בפועל, ברפואה המערבית מודרנית? למה צריך זריקות וכדורים וניתוחים יקרים, אם ניתן לשכנע אותי שהמזרק יעבוד גם בלי להשתמש בו וזה יספיק? למה לא מספיק לחשוב על ניתוח במקום לעשות אותו? אולי אכן מספיק, אבל לא נראה שהמדענים המערביים מתייחסים לזה ברצינות. מלבד כאשר הם מבקרים שיטות שהם לא מבינים בהן..
מחקרים
עם השנים נערכו לא מעט מחקרים מערביים על יעילות הרפואה הסינית, כולל טכניקת הדיקור. התוצאות היו מעורבות: בחלקן נמצאו השפעות חיוביות ובחלקן לא.
ניסיון אנושי
עם כול הכבוד למחקרים, אנשים משלמים ממיטב כספם בעד טיפולים כאלה מזה אלפי שנים ומדובר בהיקף עצום של בני אדם. האם כולם טמבלים, שממשיכים לשלם סתם? מאוד לא סביר, בלשון המעטה. במצבי מחלה רבים, מה שמעסיק את האדם במיוחד, הוא כיצד להקל על עצמו ולפתור את העניין. ואנשים יודעים היטב, אם הושגה הקלה או לא ואם המחלה נפתרה או שלא.
לסיכום
מומלץ לקחת בחשבון, שדיקור עוסק בטיפול במצבים רבים ושונים. ייתכן מאוד, שבחלקם הוא יעיל יותר ובאחרים פחות. כך גם לגבי המטפלים – חלק מלומדים ומנוסים ומוכשרים יותר וחלקם פחות. האם הרפואה המערבית מודרנית יעילה באמת בכול דבר? ממש לא. בסופו של דבר, אם לא תנסו, לא תדעו.