חידוש טכנולוגי פורץ דרך האפליקציה הישראלית שעוקבת אחרי התקדמות מחלת ה-ALS

אפליקציה למחלת ה-ALS

מה ניתן לעשות עם הטכנולוגיה, לעזרת חולי מחלת ה-ALS? מה היא מחלה זו בעצם? עוד על המחלה ועל חידושים טכנולוגיים למחלת ה-ALS ומעניינים לגביה:

מה זו ALS?

ALS או Amyotrophic Lateral Sclerosis היא מחלה שבה מתרחש ניוון שרירים הדרגתי ונרחב. מחלה זו, ידועה גם בשם מחלת לו גריג, טרשת אמיוטרופית צידית וכמובן "מחלת ניוון שרירים". המחלה פוגעת במערכת העצבים, באופן שפוגע בהמשך בשרירי התנועה ובכך היא גורמת לשיתוק מתרחב. מרגע אבחון המחלה, מקובל להעריך את תוחלת החיים האופיינית ב-ALS ב-3-5 שנים. הסיבות למחלה לא ידועות ואין לה טיפול מרפא יעיל.

הסמארטפונים מסייעים

כיום, המחשוב הוא כבר אמצעי וותיק לסיוע במצבי נכות שונים. אפילו כיסא הגלגלים הפשוט לכאורה, זכה לשכלולים שונים באמצעות חשמל ואלקטרוניקה. ALS הוא בין המצבים שלגביהם מדובר על מצבי שיתוק קיצוניים. ניתן לומר, שככול שזה המצב, כך גובר הפוטנציאל של שימוש בעזרים הנדסיים שונים, מכאניים, אלקטרו מכאניים, ממוחשבים מסוגים שונים ועוד. מאחר שיש כאן גם פגיעה בשרירי הדיבור, עולה גם צורך גדול לסייע בכול הנוגע לתקשורת של החולה עם סביבתו. אחד הדברים שעשויים לתת את התשובה לכך, הם סמארטפונים. מדוע? סמארטפונים הם בעצם מחשבים ניידים חזקים וגם זולים יחסית לעוצמתם. הם גם כוללים כיום חיישנים מסוגים שונים, כעניין שבשגרה. כמו כן, הם מתחברים בקלות לרשת האינטרנט באופן אלחוטי וגם לרשתות מקומיות קטנות (בעזרת Bluetooth למשל) לשם התחברות למכשירים שונים. הניידות והקומפקטיות של הסמארטפונים, מסייעות לקחת אותם לכול מקום, בין אם זה בכיס חלוק של רופא, צמוד למיטה של חולה, ברכב ועוד. בזכות אוסף תועלות זה, הסמארטפונים ממונפים בשנים האחרונות יותר ויותר, כעזר רפואי חדשני.

האפליקציה שמנטרת

במה מתבטאים הפיתוחים החדשניים, מבוססי הסמארטפונים? הנה דוגמה אחת, לגבי מחלת ה-ALS: עמותת פרס לחיים (או באנגלית Prize4Life) פיתחה אפליקציה מעניינת בשם The ALS Mobile Analyzer, אשר מספקת מעקב אחרי התקדמות מחלת ה-ALS. האפליקציה, אשר פותחה בשיתוף החברות HPE ישראל ו-SAP ישראל, אף זכתה בפרס Bloomberg Genesis Generation. מדובר באפליקציה אשר מותקנת על טלפון סלולארי, מנטרת את חיי היום יום של חולי ALS בעזרת חיישני הטלפון וכך, יודעת להעריך את מצבם. חלק מהמידע שנאסף, נאסף באופן פסיבי. חלק אחר הוא מידע שמבוסס על דברים, אשר האפליקציה מבקשת מהחולה לבצע. למשל דיבור או הליכה. כול המידע נשמר בשירות אחסון מרוחק באינטרנט ("בענן"). מעבר לניטור מצב של חולה ספציפי, יש למידע אשר נצבר כך על היקף חולים גדול, ערך כללי לגבי המחלה. ניתן יהיה למשל להפיק ממנו תובנות, אשר יסייעו בביצוע ניסויים ומחקרים עתידיים.

לסיכום

סביר להניח, שאפליקציות חדשניות, עוד יוסיפו ויתרמו בעתיד לשיפור איכות החיים של חולי ALS ומחלות אחרות.

אולי תאהב גם

נגישות