צדיקים – סטודנטים מציגים חידושים טכנולוגיים לחולי ALS – מחלת ניוון השרירים

חידושים טכנולוגיים לחולי ALS

אחד מהתחומים החשובים ביותר שבהם הטכנולוגיה מסייעת לאנושות, הוא נושא ההקלה על הסובלים ממחלות. ניתן לסייע באמצעותה בעיקר לאנשים במצבי נכות שונים, באופנים אשר משדרגים באופן משמעותי מאוד, את חיי היום יום שלהם. תועלת זו קיבלה ביטוי יפה, במסגרת "האקתון" לסיוע לחולי ניוון שרירים.

ALS

מחלת ניוון השרירים, ידועה בעיקר בשם ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) אך היא מכונה גם טרשת אמיוטרופית צידית ובשם מחלת לו גריג. מדובר במחלה אשר פוגעת במערכת העצבים, בכול הקשור לתנועה. היא מתבטאת באיבוד מתרחב של השליטה, על השרירים הרצוניים ברחבי הגוף. ALS נחשבת למחלה סופנית – תוחלת החיים הממוצעת של החולים במחלה זו, היא לרוב עד חמש שנים מהאבחון. הרפואה המערבית מודרנית לא יודעת לומר בוודאות מדוע זה קורה ולא יודעת כיצד לרפא זאת.

מפתחים ומסייעים

"האקתון" הוא אירוע שבו מתכנסת קבוצת אנשים בעלי עניין משותף ומנסה לפתח ביחד דברים חדשים. הרעיון, הוא להעלות רעיונות קונקרטיים מעשיים, שימושיים, לגבי פתרון אתגר מסוים. במסגרת האקתון כזה, הוצב האתגר של פיתוח שימושים מעשיים עבור חולי ניוון שרירים, של מערכת לשליטה על PC עם תנועות אישון העין. מדובר במערכות שליטה קיימות – במקרה זה מערכת קוד פתוח בשם Eyewriter, שעובדת יחד עם משקפיים, עליהם מותקנת מצלמה. האתגר היה, מה ניתן לעשות הלאה עם מערכת כזו, שיהיה שימושי עבור חולים במצב זה. כעשרים וחמישה משתתפים עבדו על האתגר ואלה התוצאות: במקום הראשון בתחרות, זכה פתרון אשר ממנף את מערכת Eyewriter, כאמצעי לשליטה בהתקני חשמל ביתיים שונים (מה שנקרא "בית חכם"). במקום השני זכה Gmail web client ובמקום השלישי בתחרות / האקתון זכה virtual joystick. בהמשך לתחרות, נודע כי עמותת Prize4Life תיתן מלגה לסטודנט שייבחר, בכדי לפתח הלאה חלק מהרעיונות.

לסיכום

אין ספק, כי מניעת מחלות היא הדבר הטוב ביותר. אבל היכן שלא הצלחנו עדיין להשיג זאת, שווה להשקיע בחשיבה המצאתית טכנולוגית – הדבר מוכיח עצמו שוב ושוב, כעזר נפלא להקלה על חולים.

אולי תאהב גם

נגישות