ניתוחים הם מסוג ההליכים הרפואיים, אשר מובנים בהם סיכונים שונים. הדבר נכון בדרך כלל, אפילו לגבי ניתוחים קטנים ופשוטים יחסית. מה עושים, במקרה שבו ניתוח נכשל? האם זו רשלנות? במידה וכן, האם כדאי להגיש תביעה? ומה עוד חשוב לדעת על כך?
במבט משפטי
כישלון של ניתוח, איננו מהווה בהכרח מקרה של רשלנות רפואית. גם טעות של רופא, עשויה להיות טעות לגיטימית, שנעשתה בתום לב ושהיא סבירה בנסיבות העניין. התשובה לשאלה מה נחשב רשלנות בניתוח ומה לא, היא תשובה משפטית. לכן, חשוב בנושא זה לקרוא מידע משפטי בנושא רשלנות בניתוח ולהתייעץ עם עו"ד שמתמחה בכך.
ייתכן שהניתוח גרם לזיהום, ייתכן שנשכח פריט ציוד רפואי מסוים בגוף המנותח – ישנם תסריטים רבים של כישלון אפשרי בניתוחים. אבל בשורה התחתונה, מההיבט המשפטי העניינים עשויים להראות אחרת. ישנן שאלות של האם הייתה רשלנות, מי מהצוות אחראי לכך, באיזו מידה הרשלנות חמורה, מהן השלכותיה השונות (כולל כאלה שאינן מיידיות או רפואיות) ועוד.
מה מיוחד בניתוחים?
לתחומים רפואיים שונים, יש מאפיינים מיוחדים משלהם בהקשר רשלנות רפואית. כך גם לגבי ניתוחים. בניתוח, עלול למשל להיגרם נזק רב ובאופן מהיר. לעתים, הניתוחים נעשים בלחץ זמן, מחוסר ברירה (עקב מקרה חירום רפואי) או בגלל עומס עבודה של הצוות הרפואי. גם היבט זה מגביר סיכוי לכשלים. כמו כן, ניתוח הוא פרוצדורה רפואית מורכבת למדי, בה מעורבים לרוב כמה אנשי מקצוע. יש לפניה שלבי הכנה לניתוח (כולל הכנת המנותח עצמו) ובסוף שלבים שונים למעקב לאחר סיום הניתוח. בכלל, ניתן לומר כי ניתוחים הם הליך מאתגר למדי עבור הרופאים עצמם. הדבר מתבטא בין השאר במצבי סיבוכים תוך כדי הניתוח, שאז יש צורך בפתרון מהיר. יש כאן גם משקל רב לניסיון של הרופא.
הגשת תביעה
לגבי האפשרות של הגשת תביעה, יש להתייעץ עם עורך דין. עורך הדין ישמע מכם על נסיבות המקרה ויסייע לכם להבין, האם כדאי להגיש תביעה ומה הסיכוי לזכות בה. ניתן להגיש תביעה כזו בתוך שבע שנים. במידה והחלטתם להגיש תביעה על רשלנות רפואית, מומלץ לא להתעכב ולעשות זאת, כל עוד כל המעורבים במקרה זוכרים את הדברים היטב. מעשית, תצטרכו לעבור כמה שלבים, כולל:
איסוף חומרים
בכדי להכין את התביעה, יש צורך ראשית כל להציג בפני בית המשפט במדויק את מה שהתרחש ולהביא לכך אסמכתאות. לכן, חיוני לתעד את הדברים היטב וגם לאסוף את כל המסמכים לגבי המקרה. אגב – זכותכם לבקש עותק מהתיק הרפואי שלכם, מכל מוסד רפואי שמחזיק בתיק כזה. חובתם לספק זאת.
השגת חוות דעת מקצועית
על התובעים (אתם) תהיה החובה, להוכיח שאכן הייתה כאן רשלנות. לשם כך, יש להשיג חוות דעת מקצועית של רופא, אשר עוסק בתחום בו התרחש המקרה.
הגשת התביעה
מגישים את התביעה בבית משפט השלום. במידה וסכום התביעה הוא מעל 2.5 מליון ש"ח, מגישים אותה לבית המשפט המחוזי.
מהלך המשפט
המשפט עצמו, יתפרס קרוב לוודאי על פני זמן לא קצר, אלא אם תבחרו באפשרות של פשרה. בכל מקרה, ידרשו שלבים של הצגת הדברים, מתן זמן לצד השני להגיב להם וייתכן שהנתבעים גם יציגו חוות דעת משלהם.
לסיכום
יש לא מעט מה לעשות במקרים של כישלון בניתוחים, גם מבחינה משפטית. פנייה לעורך דין שמתמחה בכך, תסייע לכם למצות את זכויותיכם.