מה ההבדל בין cbt ל־dbt? עושים סדר בין גישות טיפוליות

כל מי שנעזר אי פעם בטיפול פסיכולוגי כזה או אחר, נתקל במושגים cbt ו־dbt. מדובר בשתי גישות טיפוליות שונות שככל הנראה הסתדרתם יופי גם בלי להבין מה הן בדיוק אומרות. אך אם אתם מעוניינים להבין מה ההבדל בין cbt ל־dbt ובמה שתי הגישות הללו דומות, המשיכו בקריאה. בואו נעשה סדר בין הגישות, נסביר איזה טיפול מתאים לכל אחד וניתן מושג כללי על הדרך שבה הן עוזרות למטופלים.

מהו טיפול CBT?

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy), או בקיצור CBT, הוא גישת טיפול פסיכולוגי נפוצה ויעילה. CBT מתמקד בקשר בין המחשבות, הרגשות וההתנהגויות של האדם, ושואף לסייע למטופלים לזהות ולשנות דפוסי חשיבה והתנהגות בעייתיים. בבסיס הגישה עומדת ההנחה כי האופן בו אנו חושבים ומפרשים מצבים משפיע על הרגשות וההתנהגות שלנו.

עקרונות הטיפול ב-cbt

הטיפול ב-cbt מתמקד בהווה ובפתרון בעיות אקטואליות של המטופל. במהלך המפגשים, המטפל והמטופל עובדים יחד כדי לזהות מחשבות שליליות או מעוותות, ולהחליפן במחשבות מאוזנות ומועילות יותר. בנוסף, נלמדות אסטרטגיות התמודדות חדשות ונרכשים כלים מעשיים לשינוי התנהגותי. הטיפול מובנה, ממוקד מטרה, אפשרי למדידה, ודורש מהמטופל עבודה פעילה ותרגול של המיומנויות הנרכשות גם מחוץ לחדר הטיפולים.

שימושים נפוצים של cbt

cbt נמצא יעיל בטיפול במגוון רחב של קשיים רגשיים והפרעות נפשיות, כמו דיכאון, הפרעות חרדה, פוביות, הפרעות אכילה, התמכרויות ועוד. הגישה מתאימה הן למבוגרים והן לילדים ומתבצעת לרוב בפגישות פרטניות, אך גם בפורמט קבוצתי או מקוון. יעילות השיטה נתמכת במחקרים רבים, והיא מומלצת על ידי גופים בינלאומיים כקו טיפול ראשון עבור מגוון הפרעות.

מהו טיפול DBT?

טיפול דיאלקטי התנהגותי (Dialectical Behavior Therapy), או בקיצור DBT, פותח במקור כטיפול עבור אנשים עם הפרעת אישיות גבולית (BPD), המתמודדים עם אימפולסיביות, אי יציבות רגשית וקשיים ביחסים בין אישיים. עם זאת, כיום נעשה בו שימוש גם במצבים נוספים בהם קיימים קשיים בוויסות רגשי. dbt משלב עקרונות של קבלה ושינוי, ומדגיש את חשיבות הקשר הטיפולי.

מאפייני הטיפול ב־dbt

dbt מורכב מארבעה מרכיבים עיקריים: פגישות פרטניות, קבוצת מיומנויות, אימון טלפוני לשעת משבר, ופגישות צוות לתמיכה במטפלים. בפגישות הפרטניות נעשה עיבוד של קשיים העולים בחיי המטופל תוך כדי תרגול מיומנויות שנלמדות בקבוצה. קבוצת המיומנויות מתמקדת בלימוד ותרגול של ארבע מודולים: מיינדפולנס, אסרטיביות, ויסות רגשי ועמידות במצוקה. האימון הטלפוני נועד לסייע למטופל ליישם את המיומנויות שלמד בזמן אמת, בעת משבר. פגישות הצוות מסייעות למטפלים להתמודד עם העבודה המאתגרת ולשמור על הגבולות הטיפוליים. דגש רב מושם על יחסי מטפל-מטופל, המשלבים קבלה ואימון, לצד מחויבות לשינוי התנהגותי.

שימושים נפוצים של dbt

אומנם dbt פותח במקור לטיפול בהפרעת אישיות גבולית, אך כיום ישנן עדויות ליעילותו במגוון מצבים בהם מתקיים ויסות רגשי לקוי, כמו דיכאון, הפרעות אכילה, PTSD, התמכרויות והפרעות שליטה בדחפים. הטיפול מתאים לאנשים המתמודדים עם אימפולסיביות, התנהגויות מסכנות, קושי בשליטה ברגשות עוצמתיים וחוסר יציבות ביחסים בין אישיים. פסיכותרפיסטית ומטפלת DBT מיומנת יכולה להתאים את הטיפול לצרכים הפרטניים של כל מטופל.

 

מה ההבדל בין cbt ל־dbt

 

מה דומה בין CBT ל־DBT? נקודות דמיון

אף על פי שרבים תוהים מה ההבדל בין cbt ל־dbt, נתמקד קודם בנקודות הדמיון בין שתי הגישות. ראשית, שתיהן שמות דגש על הקשר בין מחשבות, רגשות והתנהגויות, ומנסות לייצר שינוי על ידי התערבות באחד או יותר מהמרכיבים הללו. בשתיהן, המטופל לומד לזהות דפוסים בעייתיים ולאמץ דרכי התמודדות מסתגלות יותר.

מיקוד בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות

הן cbt והן dbt שואפות לסייע למטופלים לזהות מחשבות מעוותות או לא יעילות, ולהחליפן בחשיבה מאוזנת יותר. המטופל לומד לבחון את הראיות בעד ונגד המחשבות האוטומטיות שלו, ולאתגר הנחות יסוד שגויות. בנוסף, שני סוגי הטיפול מעודדים למידה ותרגול של התנהגויות חדשות, אדפטיביות יותר. המטופל מתנסה בשינויים התנהגותיים הדרגתיים, בליווי ותמיכה של המטפל.

שימוש בטכניקות טיפוליות דומות

קיימות מספר טכניקות המשותפות לשתי הגישות הטיפוליות:

  • השימוש ב"שיעורי בית" טיפוליים, הכוללים תרגול מחוץ למפגשים עצמם.
  • מיומנויות של מיינדפולנס כדרך להגביר מודעות לרגע הנוכחי, לזהות מחשבות ורגשות מבלי לשפוט, ולהפחית לחץ.
  • משחקי תפקידים.
  • הרפיה.
  • פתרון בעיות.

עם זאת, חשוב לזכור שעל אף קווי הדמיון הללו, מדובר בשתי שיטות טיפול נפרדות ושונות, המתמקדות באוכלוסיות שונות ובהיבטים שונים של הקשיים הנפשיים.

מה ההבדל בין cbt ל־dbt? הבדלים מרכזיים

כעת לאחר שהבנו את הקשר בין שני הטיפולים והגישות הקרובות, נבחן מה ההבדל בין cbt ל־dbt. ההבדלים באים לידי ביטוי במיקוד הטיפולי, בהיבטים הנכללים בטיפול, ובאוכלוסיות היעד העיקריות של כל שיטה.

התמקדות של DBT בוויסות רגשי

אחד ההבדלים הבולטים בין הגישות הוא המיקוד של טיפולי DBT בוויסות רגשי. בעוד CBT עוסק בקשר שבין מחשבות, רגשות והתנהגויות באופן רחב, הרי ש־DBT שם דגש מיוחד על הקניית מיומנויות לזיהוי, הכלה וויסות של רגשות. מודל ההתמודדות עם מצבי משבר בגישת DBT כולל סדרה של צעדים ספציפיים להתמודדות עם רגשות עוצמתיים מבלי להגיב בצורה אימפולסיבית.

מרכיבים ייחודיים בטיפול DBT

במסגרת DBT ישנם מספר רכיבים ייחודיים שלא קיימים ב־CBT. בין היתר, מדובר בקבוצת מיומנויות ייעודית, המהווה מרכיב מרכזי בטיפול. בקבוצה זו, המטופלים רוכשים כלים מעשיים בתחומי מיינדפולנס, אסרטיביות, ויסות רגשי ועמידות מצוקה. כמו כן, האימון הטלפוני לשעת משבר, המאפשר למטופלים יישום של המיומנויות בזמן אמת, הוא ייחודי ל־DBT ואינו חלק מפרוטוקול הטיפול ב־CBT הסטנדרטי.

ההבדלים באוכלוסיות היעד לטיפול

בעוד CBT משמש לטיפול במגוון רחב של בעיות, כולל הפרעות נפשיות "קלאסיות" כמו דיכאון וחרדה, הרי ש־DBT פותח וכוון בעיקר לאנשים עם קשיים מורכבים בוויסות רגשי ובתפקוד בין אישי. האוכלוסייה המזוהה ביותר עם DBT היא אנשים עם אבחנה של הפרעת אישיות גבולית (BPD), המאופיינים בדפוס חוזר של אי יציבות וקיצוניות במצב הרוח, בדימוי העצמי וביחסים בין אישיים. עם זאת, כיום נעשה שימוש גם בהיבטים של DBT לטיפול במגוון מצבים בהם ויסות הרגשות לקוי, כולל הפרעות אכילה והתמכרויות.

לסיכום

ההבדלים בין CBT ל־DBT כוללים את המיקוד בוויסות רגשי, הרכיבים הייחודיים שיש לכל גישה כמו קבוצת מיומנויות, והתאמה לאוכלוסיות שונות. על אף קווי הדמיון, לא קשה לבין מה ההבדל בין cbt ל־dbt וחשוב להתאים את סוג הטיפול הדרוש לאדם הספציפי ולאתגרים איתם הוא מתמודד כדי להגיע לתוצאות המיטביות.

אולי תאהב גם

נגישות